Hoe kan ik mijn webshop koppelen met E-boekhouden?

Het is natuurlijk belangrijk dat de boekhouding van je webshop op orde is. Je voorkomt daarmee problemen en houdt inzicht in de financiële positie van je webshop. Via e‐Boekhouden.nl is dit een fluitje van een cent. Als je de webshop koppelt worden alle bestellingen, waarvoor een factuur is aangemaakt, automatisch verwerkt in het online boekhoudprogramma. Koppelen is heel eenvoudig en je kunt een jaar lang gratis gebruikmaken van hun systeem.

1. Ga naar https://www.e‐boekhouden.nl/shoppagina
  1. Klik op de knop Aanmelden (1 jaar gratis) >>.

1. Voer de juiste gegevens in, kies een gebruikersnaam en een veilig wachtwoord en klik op Account aanmaken.
  1. Je account wordt aangemaakt en je kunt inloggen met de door jou gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.
  1. Klik vervolgens op Beheer en klik rechts in het menu op Inrichting en daaronder op Instellingen. Aan de rechterzijde verschijnt een lijst met opties.

1. Klik onder het kopje ‘Shoppagina’ op Verder
  1. De gegevens die nu verschijnen dien je te kopiëren naar je shop. Laat dit scherm openstaan.

1. Log in op je Shoppagina‐webshop. Om bestellingen automatisch in te boeken in e‐ Boekhouden.nl dient voor iedere bestelling een factuur te worden aangemaakt. Controleer daarom eerst of deze functie is Ga naar Instellingen > Webshop en klik op het tabblad Facturen. Achter Facturen aanmaken dient Ja te zijn gekozen. Is dat niet het geval dan kun je dat nu doen. Daaronder kun je de instellingen voor de factuur aanpassen en de factuur opmaken volgens je eigen stijl (kijk op p. 39 in de handleiding voor meer informatie over deze instellingen). Als alles goed is ingesteld klik je op Opslaan onderaan de pagina.
  1. Nu kun je koppeling met e‐Boekhouden.nl inschakelen. Ga naar Externe koppelingen. Klik op het kopje e‐Boekhouden.nl.
  1. In het volgende scherm kies je Ja achter Ingeschakeld.

Kopieer uit e‐Boekhouden.nl je gebruikersnaam, beveiligingscode 1 en beveiligingscode 2 en plak deze in de juiste velden in je Shoppagina‐webshop, zoals in onderstaand afbeelding (Let op! Jouw gebruikersnaam en codes wijken natuurlijk af van onderstaande gegevens).

2. Klik op Opslaan voordat je de andere instellingen

3. Gewenste grootboeken aanmaken in e‐Boekhouden.nl.
    Wanneer een bestelling wordt ingeboekt in e‐Boekhouden.nl wordt het totaalbedrag debet geboekt op grootboekrekening 1300 – Debiteuren. De verschillende bedragen waaruit het orderbedrag is opgebouwd ‐ zoals btw, verzendkosten, omzet verkoop, kortingen etc. – worden vervolgens credit geboekt op de betreffende grootboekrekeningen. In e‐ Boekhouden.nl zijn er standaard 2 grootboekrekeningen voor de omzet (8000 en 8010). Als je gebruik wilt maken van meerdere omzetgroepen dan dien je deze eerst aan te maken in e‐ Boekhouden.nl.

Om dit te doen ga je in e‐Boekhouden.nl naar Beheer > Inrichting > Grootboekrekeningen en klik je op Toevoegen.

In het volgende scherm vul je de gegevens in zoals in onderstaand voorbeeld en klik je op Opslaan.

Voor meer informatie over de wijze waarop je grootboeken aanmaakt in e‐Boekhouden.nl klik je rechtsboven op Support en zoek je op Grootboek toevoegen.

4. Als je alle gewenste grootboeken hebt aangemaakt kies je in je Shoppagina webshop onder ‘Standaard grootboeken’ bij iedere groep de betreffende grootboekrekeningen.

Indien de grootboekrekeningen, die je zojuist hebt aangemaakt, niet verschijnen in de keuzemenu’s dan klik je op de grote blauwe knop Grootboekrekeningen verversen.
  1. Als alle instellingen juist zijn ingevuld klik je op Opslaan.

Je webshop is nu gekoppeld met e‐Boekhouden.nl. Alle bestellingen waarvoor een factuur wordt aangemaakt, worden nu automatisch ingeboekt bij e‐Boekhouden.nl. Voor meer informatie over de functies en mogelijkheden van e‐Boekhouden.nl klik je in e‐Boekhouden.nl op Support en zoek je op het onderwerp waar je meer over wilt weten.